Dzsesszfesztivál Cserfőn – Július 19-21

Hosszú ideje a szomszéd szőlőhegyen minden évben megrendezik a cserfői fesztivált, a Jazzland Cserfő-t. Az esemény megálmodója Tiborcz Iván zenész, aki a Nagykanizsához tartozó Cserfőn telepedett le, s saját “birtokán” csinálja a fesztivált. Tudni kell a helyről, hogy noha a városhoz tartozik, jellegét tekintve egy tipikus zalai szőlőhegy. Aki ismeri az tudja, hogy ezek a hegyek inkább egymás mellett sorakozó észak-dél irányú több kilóméteres dombok, oldalukon többnyire szőlővel. Régebben leginkább Nohával. (Más nevein Nova, Noah) Ugye ez az a szőlőfajta, amelynek a bora egyesek szerint metilalkoholt is tartalmaz, ezért sokkal jobban hülyít, mint a “normális” bor. De persze lehet, hogy ez csak városi (?) legenda…

Az íze minenesetre fertelmes, olyan mintha egy patkányt öltek volna bele a borba…

Végül is…, a nohából is lehet viszonylag tűrhető minőségű asztali bort csinálni, csak egy-két speciális eljárásnak kell a mustot alávetni…, mindenesetre ne telepítsünk Nohát, amúgy is tilos. Hacsak nem Zalaicumként Noha/Nova lekvárnak.

Szóval egy ilyen egyedi hangulatú helyen ( ami mellesleg gyönyörű is, a hegytetőről még Badacsonyt is látni, a másik oldalon meg a varasdi hegyeket) van Tiborcz Iván kocsmája. Igen, mert Iván nem csak a fesztivált csinálja ott a hegyen, hanem egy egész évben működő Jazzkocsmája is van. Azért ez nem semmi, hogy az jusson valaki eszébe, hogy egy szőlőhegy tetején, ahol folyik a bor mindenfele, kocsmát nyisson.

A “Lókötő kocsma” névre hallgató műintézmény igencsak kellemes hely, egy pincéből alakíttatott ki. E tájegységben a legtöbb bor tárolásra és érlelésre kialakíttatott épületet pincének hívják, noha nem a föld alatt van, inkább présháznak lehetne nevezni. A földbe vájt pincék neve itt “földpince”.

Nos a “pince” földszintjén van maga az italkimérés, a tetőtéri galérián pedig egy kis színpad, ahol a ház ura zenekarával általában minden péntek este szokott zenélni. De bárki fölmehet és megszólaltathatja a hangszereket, a tulajdonos nem veszi ezt zokon, sőt!

Mi is át szoktunk járni péntekenként egyet sörözni és beszélgetni (nem mintha nem lenne otthon elég alkohol bor és pálinka alakját öltve).

A nagykoncert természtesen nem itt van, hanem egy külön erre a célra kreált színpadon a domboldalban. (Régebben a ház előtt volt aszabadtéri szinpad, de azt a fesztivál már kinőtte.)

Idén is több neves külföldi és hazai résztvevője lesz a rendezvénysorozatnak. Többek között játszik a Babos, a Borbély műhely, a Sixforyou, az ifjú reménységekből alakult Jazzletic és termszetesen a Tiborcz Trio.

A külföldi kiválóságok közül itt lesz a Doug Hammond Trio (USA) és Randy Brecker is.

Hát ennyi lenne Cserfőről. Ez a kis írás, lehet, hogy tele van elütésekkel, mert nincs idő átnézni, mert mindjárt ülök is a kocsiba és irány Cserfő. (Pontosabban Bacónak, a szomszéd hegy, aztán majd este Cserfő.)

Akit érdekel a fesztivál az információkat itt talál.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d blogger ezt kedveli: