A debreceni 2-es villamosról – újra

Ez a 2007-es új év első bejegyzése.

Nemrég írtam egy rövid eszmefuttatást a debreceni 2-es villamos-ról. Ami ugyebár csak tervként létezik. A nem kis vihart kavart cikkemben egy parányi nyomvonalváltoztatást javasoltam, aminek a célja az volt, hogy a villamos elérje az Agráregyetemet is. Akkor azt ígértem, hogy be fogom járni a nyomvonalat, hogy egyáltalán megvalósítható-e a terv. S ezt Karácsonykor meg is tettem.

A vita egyébként azon bontakozott ki, hogy ha a villamos kimegy a Bolyai úton a Böszörményi útra, akkor nem érinti a Mikszáth utca sűrűbben lakott területeit és a nyomvonal is uszkve 400 méterrel hosszabb lenne. Kérdés tehát az, hogy megtérülne-e a változtatás. Már ott a vitában is említettem, hogy az általam javasolt nyomvonal, mindössze egyetlen megállót hagyna ki a Mikszáth utcában. A kérdéses út békessy úti torkolatában természetesen a megálló megmaradna.

ZotyaJ még azt is megemlítette, hogy a villamosnak néhol szűk íveket kellene vennie, ezért hosszabb lenne a menetidő.

 

Kezdjük talán ezzel.

Ívek:

A Bolyai és Thomas Mann kereszteződésében, a lakótelep közepén akkora nagy „mező” van, hogy ott még egy nagyvasúti kanyar is simán elfér, nemhogy egy városi vasúti. A villamosnak még lassítani sem kellene, persze ha nem leendene ott egy megálló. A Bolyai X Böszörményi ív valóban szűk lenne, de azt gondolom, hogy ez még belefér, hiszen ez lenne az egyetlen szoros kanyar, ugyanis a többi igencsak kényelmes, pont villamosközlekedésre való.

Elfér-e?

Ahogy ZotyaJ is írja, a villamos nyomvonala elfér. A Böszörményi úton még kutyafuttató és szerviz út is van, bőven lenne helye a villamosnak bármelyik terhére.

 

A Mikszáth utca problémája:

 

Nos, az, hogy a Mikszáth utcában egy megálló kimaradna, az nem jelent akkora problémát, mint amekkorának az első blikkre tűnik, mert az út egyik oldalán vannak csak tízemeletes házak a mások oldalon pedig villák és négyemeletesek. Nembeszélve arról, hogy a magas blokkházak ugyanolyan messze vannak a Böszörményitől, mint a Mikszáthtól. A Böszörményi mellett közvetlen ugyan négyemeletesek vannak, de a következő házsor, már tízemeletes. A másik oldalon természetesen ott az Egyetem. Ráadásul a Mikszáthtól keletre eső telep már az egyes villamossal is jól megközelíthető.

Amikor bejártam a szakaszt feltűnt az, hogy az ötvenhatosok tere (BöszörményiXBólyai) a lakótelep egyik „sűrűsödési” pontja. Nemcsak szolgáltatóházak vannak ott, hanem igencsak sok tízemeletes panelépület. Tehát igencsak hasznos volna, ha a vonal érintené az 56-osok terét is.

A bejárás során meggyőződhettem arról, hogy az általam javasolt nyomvonal megfontolásra méltó. Technikailag kivitelezhető, bontani nem kell semmit, tehát nem drága, gyors és érinti a Lakótelep legsűrűbben lakott részeit és az Agrárt.

Persze, hogy önmagamon kívül még kit győztem meg az már más kérdés…

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d blogger ezt kedveli: