Állati elmék

Van nyolc macskám. Csak úgy lettek. A húgom – mert húgom is van, s aki még véletlenül sem Maya Gold (ezt a guglinak mondom) – hozott egyszer egyet, aztán hirtelen, észre sem vettük már meg is ellett. S a kölykök is. Végül is mire már állatorvosi segítséget vettünk igénybe az exponenciálisan növekedő macskapopuláció megfékezésére már heten voltak. Van egy fekete-fehér foltos kandúr, ő a vezérhím, rendszeresen összeverekszik a szomszéd macskáival, s ezért rendszeresen ápolni kell. Ő az úr. Van egy tündéri vörös hím, aki nagyon jámbor, majdnem annyira tud hízelegni mint a 4 nőstény macskám. Legutóbb pedig valaki bedobott egy kis feketét a kerítésen, aki ideszokott, egészen egyszerűen nem tuduk elkergetni. Pedig erőssen próbálkoztunk, nem válogatva az eszközökben. A mi kis macskatársadalmunk befogadta, hát nem volt mit tenni. Lett 8 cicánk. Ez a kis jövevény szerencsére egy hím példány, legalább a miskárolatás költségét megússzuk. (Ha a mi kandúrunk felcsinálja a szomszéd macskaját, az legyen a szomszéd baja – miért nem ivartalanította a kis kedvencét, nem igaz?).

A nyolc macska rengeteget zabál, nem elég nekik az ételmaradék, mindenféle konzerv macskatápoktak szoktunk vásárolni. A csirkefej, csirkeláb gusztustalan, na pláne megfőzni! Az milyen! S hogy bűzlik bakker!

Ezért marad a macskatáp+maradék diéta. Persze csak naponta egyszer. Régebben kétszer kaptak, de részben azért, mert meg is hagyták, részben pedig azért mert rohadt sokba kerül, lecsökkentettük az etetésszámot napi egyre. Én javasoltam volna az evésről való lassú, de teljes leszoktatást is, először napi egy, majd heti kettő, heti egy, míg elérjük a zéró szintet, de ez nem talált egyetértésere a család többi tagjaival, ezért maradtunk a napi egynél.

Ettől függetlenül természetesen a macskák kiegészítik az étrendjüket mindeféle rágcsálóval, s ami rosszabb énekesmadárral. Régeben mindig etettük a cinegéket télen, de az utóbbi időkeben valahogy elmaradoztak… Sőt, ezek a ciciák gyakran zabálják fel a sokadik szomszéd házikedvenceinek eledelét is, amit miatt a sokadik szomszéd gyakran morog. De kit érdekel? Erről is ő tehet, miért nem eteti a kutyát a lakásban, nem igaz?

Nos, a nyolc macskám közül négy nőstény és mind a négy cirmos. Mind a négy igen jámbor, hízelgő fajta. Természetesen mind a négynek van neve, amin szólítjuk őket. Az egyikkel, Cilikével különösen jóban vagyok, ha egy hétig nem vagyok otthon már nagyon szomorú, nem mehetek ki úgy a teraszra, hogy meg ne simogassam. Pedig nem is én etetem egyiket sem mégis nagyon ragaszkodik hozzám. Viszonyunk különleges, már-már szerelem.

Néha azonban gondban vagyok. Mivel mind a négy leányzó cirmos ezért bizony néha igen nehezen tudom megkülönböztetni őket. S gyakran szólok oda úgy Cilikének, hogy Tercsi vagy Ancsa (aki egyébként szemtengelyferdüléses, s innen a neve Kancsa->Ancsa) vagy éppen fordítva, Ancsának, hogy Cilike. Nagyon rossz az arc?memóriám. (Tényleg milyen memória ez? Macskamemória? Pofa és testszőrmintázatmemória?). És hát a szaglásom sem túl jó, úgyhogy néha még úgy sem megy.

Bezzeg a macskák, azok mindenkit megismernek a családban, sohasem tévednek. Nem tudom hogy csinálják, szagról-e vagy arcról vagy járásról, de tudják ki kicsoda.

Elképzelem, hogy Cilike – aki még véletlenül sem hasonlít Maya Gold-ra, már csak azért sem mert mégiscsak egy macska – mit gondolhat rólam, hogy tekintve a közöttünk fennálló szoros érzelmi viszonyt, én mégis képes vagyok gyakran nem megismerni, és Tercsinek szólítani, s látahtóan úgy viselkedni, mint aki nem tudja azt, hogy ő ő.

Kábé ez járhat a kis agyában: ezek az emberek nagyon rendes lények, enni is adnak, jól el lehet velük játszani, aranyosak, de …szegények nagyon-nagyon buták.

Hát igen, mi emberek nagyra tartjuk az intelligenciánkat, s az kétségtelenül igaz, hogy én például jobban sakkozom és stílusosabban írok, mint Cilike, de azért vannak olyan területei a humán? intelligenciának, ahol ő simán megver.

Rossz vagyok macskafelismerésben, még gyúrnom kell rá.

Cats rule. Ez van.
Már csak egy tisztáztlan kérdés maradt. Vajh mit szól(na) ehhez az íráshoz Maya Gold?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d blogger ezt kedveli: